Kina accelererar robotutvecklingen
Artikeln baseras på IFR statistik och andra öppna källor.
Industrirobotanvändningen i den inhemska kinesiska tillverkningsindustrin växer mycket snabbt. I Kina leder den åldrande befolkningens demografi till brist på arbetskraft som driver på tillväxten av robotautomation. Femårsplanen för robotindustrin, publicerat av Ministeriet för industri och informations-teknologi (MIIT) i Peking, fokuserar på att göra Kina till en global ledare inom robotik.
Ministeriet har tillsammans med 17 andra myndigheter tagit fram en handlingsplan för nya robottillämpningar. I planen presenteras 10 branscher där Kina kommer att fokusera sin robotutveckling i framtiden och där man kommer att utveckla nya robotapplikationer. Kina hoppas på att accelerera användningen av robotteknik inom tillverkning, jordbruk, arkitektur, logistik, energi, hälsovård, utbildning, äldrevård, kommersiella samhällstjänster samt i tillämpningar för nödsituationer och extrema miljöer.
Målet för den kinesiska robotindustrin är att uppnå över 100 innovativa nya robotapplikationer och över 200 installationer inom de fokuserade branscherna fram till 2025.
Enligt International Federation of Robotics (IFR) så installerades det mer än 290.000 industrirobotar i Kina år 2022 vilket är 52 procent av alla industrirobot installationer globalt. Kina har en robottähet i sin tillverkningsindustri på 392 industrirobotar per 10 000 anställda och är därmed det femte mest robottäta landet i världen. Sverige ligger på 6.e plats med 343 Robotar per 10.000 anställda. Sydkorea har världens högsta robottäthet med 1 012 robotar per 10 000 anställda.
Den kinesiska innovationsmiljön inom robotik är dynamisk, och regeringen gör massiva investeringar för att utveckla branschen. Enligt det kinesiska elektronikinstitutet översteg Kinas robotindustri 100 miljarder RMB (13,9 miljarder US-dollar) förra året där industrirobotar stod för 50% och servicerobotar för 30% övriga specialrobotar av olika slag stod för resterande 20%. För närvarande har internationella robotvarumärken cirka 65 procent av den inhemska industrirobotmarknaden i kina, medan lokala kinesiska robotvarumärken har de övriga 35 procenten.
Med den snabba utvecklingen av artificiell intelligens (AI) och teknik för rörelsekontroll har även humanoida robotar börjat utvecklas i Kina. Shanghai-baserade Fourier Intelligence lanserade nyligen sin humanoida robot GR-1 i början av juli och planerar att påbörja massproduktionen innan årets slut.
EU:s Robotstrategi
Europeiska kommissionen kommer att publicera en EU-omfattande strategisk rapport nästa år (2025) för att säkerställa samverkan över kontinenten när det gäller införandet av AI-drivna robotar. EU kommer att arbeta nära tillsammans med de 27 medlemsstaterna under de första två kvartalen i år med målet att utveckla en ”AI Robotstrategi” för att säkerställa att Europa förblir en viktig aktör inom området. Strategin kommer att behandla alla aspekter av utveckling och användning av robotik och kommer att kopplas till andra relevanta kommissionsplaner såsom initiativet för AI på arbetsplatsen och AI-akten. Man förväntar sig en ökade efterfrågan på robotar, som främst används inom branscher som hälso- och sjukvård, jordbrukslivsmedel, logistik och tillverkning.
Hem › Automationshjälpen › Kina accelererar robotutvecklingen
Logga in
Registrera
Registrera och ta del av värdefull innehåll inom automation och robotik.
Registrera