PLC
En PLC (Programmable Logic Controller) är en digital, industriell dator som är utformad för att styra och automatisera olika processer i industriella miljöer. PLC:er används för att automatisera många olika typer av processer och system, till exempel:
– Industriell automation: Styrning av produktionslinjer med robotar, och transportband.
– Processkontroll: Övervakning och kontroll av kemiska processer, vattenrening, och energiproduktion.
– Byggnadsautomation: Styrning av belysning, ventilation och säkerhetssystem.
En PLC består av flera viktiga komponenter:
Processorn i PLC:n som utför instruktioner och bearbetar programmet. Den hanterar också logikoperationer och kommunicerar med andra delar av systemet.
Ingångsmoduler tar emot signaler från sensorer och omvandlar dem till elektriska signaler som CPU:n kan förstå. Sensorerna kan mäta tillstånd som temperatur, tryck, position, flöde, etc.
Utgångsmoduler skickar signaler till externa enheter, som motorer, ventiler, lampor och reläer, för att utföra olika åtgärder.
Minnet lagrar programkoden och tillfälliga data. Det finns både RAM (för korttidslagring) och ROM (för lagring av fast programvara).
PLC:n fungerar i en cyklisk process som brukar kallas för ”scanning cycle”. Denna cykel består av tre huvudsteg:
1. Inläsning av ingångar: PLC:n läser av alla ingångar (från sensorer och annan utrustning) och lagrar deras tillstånd i minnet.
2. Bearbetning av program: CPU:n bearbetar programmet och bestämmer vilka utgångar som ska aktiveras baserat på indata och den programmerade logiken. Programmeringen görs ofta i ett grafiskt programmeringsspråk som Ladder Logic, Function Block Diagram (FBD) eller Structured Text.
3. Aktivering av utgångar: PLC:n uppdaterar utgångsmodulerna för att styra de anslutna enheterna, till exempel att starta en motor eller öppna en ventil.
4. Processen upprepas kontinuerligt med mycket korta intervall (millisekunder), vilket gör att PLC:n kan reagera snabbt på förändringar i processen.
PLC:er kan programmeras med hjälp av olika programmeringsspråk som är standardiserade enligt IEC 61131-3. Några vanliga språk är:
– Ladder Logic (Stegdiagram): Ett grafiskt programmeringsspråk som liknar ett elektriskt kopplingsschema, vilket gör det lätt att förstå för elektriker.
– Function Block Diagram (FBD): Ett grafiskt språk där olika funktionella block kopplas ihop.
– Structured Text (ST): Ett textbaserat språk som liknar traditionell programmering och används ofta för mer komplex logik.
– Sequential Function Chart (SFC): Används för att beskriva sekventiella processer och stegvis styrning.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Vi skriver kontinuerligt om det senaste inom industri 4.0. Om du vill på ett enkelt sätt ta del av innehållet kan du prenumerera kostnadsfritt på våra nyhetsutskick.
Frågor? Fråga i vårt forum
Bli medlem kostnadsfritt och få svar från experter med totalt 200 år yrkeserfarenhet helt kostnadsfritt. SWIRA finns till att främja robotik och automation i Sverige.
BLI MEDLEM