Swira / Kunskapsbank / Säkerhetsystem för robotanläggningar

Säkerhetsystem för robotanläggningar

Säkerhetssystem är avgörande inom robotautomation för att skydda både människor och maskiner. Dessa system är utformade för att minska risken för olyckor och garantera att automatiserade processer körs på ett säkert och effektivt sätt. Här är några av de viktigaste aspekterna och komponenterna i säkerhetssystem för robotautomation:

1. Skyddszoner och Ljusridåer
– Skyddszoner definieras runt robotar för att säkerställa att människor inte kommer för nära. Dessa zoner kan skapas med hjälp av ljusridåer, laserbaserade avståndsmätare eller fysiska barriärer.
– Ljusridåer är optiska säkerhetssensorer som kan stänga av roboten om en person går in i farozonen.

2. Nödstopp (E-stop)
– Ett nödstoppssystem är avgörande i en robotinstallation. Genom att aktivera E-stop kan en operatör omedelbart avbryta all rörelse och energi till roboten i en nödsituation.
– Dessa är ofta placerade på lättillgängliga platser för att snabbt kunna användas.

3. Säkerhetslaserskannrar
– Laserskannrar kan skapa en osynlig barriär runt roboten. Om barriären bryts, stoppas roboten automatiskt. Dessa används ofta för mobila robotplattformar.

4. Robotens styrsystem och säkerhetslogik
– Moderna robotstyrsystem har inbyggd säkerhetslogik som gör det möjligt att programmera olika säkerhetsfunktioner, som hastighetsbegränsningar och säkra stopp.
– Säkerhets PLC:er (Safety PLCs) används ofta för att övervaka säkerhetsfunktionerna och se till att roboten inte utför farliga rörelser om vissa villkor inte är uppfyllda.

5. Samarbetande robotar (Cobots)
– Dessa robotar är konstruerade för att arbeta säkert bredvid människor och har ofta inbyggda säkerhetssensorer för att upptäcka och undvika kollisioner.
– De kan också vara utrustade med tryckkänsliga ytor som stoppar roboten vid kontakt.

6. Kamerabaserade säkerhetssystem
– Kameror används ofta för att övervaka robotceller och upptäcka mänsklig närvaro. Bildigenkänningsteknik kan stoppa roboten om en person detekteras i en farlig position.

7. Säkerhetssensorer och övervakning
– Tryckmattan installeras runt robotens arbetsområde för att upptäcka om någon går in i farozonen.
– Dörrbrytare används för att förhindra att roboten körs om en skyddsdörr är öppen.

8. Riskbedömning och standarder
– Innan en robotinstallation tas i bruk krävs en grundlig riskbedömning. Säkerhetsstandarder som ISO 10218 (för industrirobotar) och ISO/TS 15066 används för att säkerställa att säkerhetskraven uppfylls.

9. Säkerhetsträning och utbildning
– Personal som arbetar med eller runt robotar måste utbildas i säkerhet och hantering av nödsituationer. Det är viktigt att förstå riskerna och veta hur man undviker farliga situationer.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skriver kontinuerligt om det senaste inom industri 4.0. Om du vill på ett enkelt sätt ta del av innehållet kan du prenumerera kostnadsfritt på våra nyhetsutskick.

Prenumerera på nyhetsinlägg

Frågor? Fråga i vårt forum

Bli medlem kostnadsfritt och få svar från experter med totalt 200 år yrkeserfarenhet helt kostnadsfritt. SWIRA finns till att främja robotik och automation i Sverige.

BLI MEDLEM