Amerikanska företag satsar tungt på industrirobotar 

Tillverkningsföretag i USA har investerat kraftigt i ökad robotautomation 2023, totalt ökade installationerna av industrirobotar med 12% och nådde 44 303 enheter. Den främsta användaren är bilindustrin med underleverantörer, följt av elektroniksektorn och tillverkning av elektriska komponenter. Detta visar nya preliminära resultat från IFR.

”USA har en av de mest avancerade tillverkningsindustrierna i världen”, säger Marina Bill, president för International Federation of Robotics (IFR). ”De första preliminära resultaten visar en stark efterfrågan på robotautomation i alla segment av den amerikanska tillverkningsindustrin år 2023.”

Försäljningen till fordonssegmentet ökade med 1% med ett rekordantal på 14 678 robotar installerade år 2023. Detta kommer efter att robotinstallationer år 2022 sköt i höjden med 47% och nådde 14 472 enheter. Andelen robotinstallationer för biltillverkare och underleverantörer representerar 33% av alla industrirobot installationer i USA år 2023. USA har den näst största produktionsvolymen av bilar och lätta fordon i världen, efter Kina.

”Biltillverkare investerar för närvarande främst i robotik för att driva övergången till elektriska fordon och för att motverka arbetskraftsbristen”, säger Marina Bill.

Installationer inom den elektriska och elektroniska industrin ökade med 37% till 5 120 enheter år 2023. Vilket är nästan samma rekordhöga nivåer som före pandemin. Andelen robotar i detta segment är 12% av alla industrirobotar installerade inom USA:s tillverkningsindustri. Efterfrågan på industrirobotar inom detta segment påverkas av en trend att stärka inhemska leverantörskedjor och projekt som driver övergången till elenergi.

Andra stora robotanvändare i USA är: metall- och maskinindustrin (4 123 enheter, +6%) och plast- och kemiprodukter (3 213 enheter, +5%). De representerar en robotandel på 9% respektive 7% av alla industrirobot installationer år 2023.

Diskutera & Kommentera

Hem Automationshjälpen Amerikanska företag satsar tungt på industrirobotar 

  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Se alla kommentarer