Danska Roboteventet ”ROBOT BRAG” i Odense 26 Augusti 2021

Välkommen till Framtiden var rubriken på det stora Danska roboteventet ”ROBOT BRAG” som betyder något i stil med ”Robotskryt eller Robotfyrverkeri”. Arrangemanget hölls på Dansk Teknologisk Institut i Odense den 26 augusti. ROBOTBRAG är den stora mötesplatsen för robotindustrin och för alla som är intresserade av robotar, robotik och automatisering i Danmark. Arrangörer är Dansk Teknologisk Institut och DIRA den danska robotorganisationen. Arrangemanget blev en publikmagnet med 1900 registrerade deltagare vilket var maxnivån enligt Corona direktiven. För att få deltaga i eventet måste alla uppvisa giltiga Coronapass. Detta var det första stora fysiska Roboteventet i Danmark efter Coronapandemin. SWIRA får alltid en inbjudan och vi har deltagit i alla RobotBrag sedan starten.

Från DIRA deltog 75 medlemsföretag som utställare, i stort sett alla robottillverkare var representerade samt många systemintegratörer och tillverkare av automationskomponenter och sensorer.

Dansk Teknologiskt Institut (DTI) stod för ett konferensblock bestående av 9 seminarier om automation och robotteknologi dessutom visades praktiska exempel från DTI:s  robotikforskning:

-Avancerad Robotautomation för tillverkningsindustrin med fokus på småserie produktion (High Mix Low Volume).

-Industry 4.0 kommunikation mellan robotar och produktionsutrustning samt datahantering (Big Data) och maskininlärning

-Man visade upp mängder med kollaborativa robotar och applikationer. Här kan man konstatera att alla stora robotillverkare nu har sk kollaborativa robotar både stora och små

https://swira.se/wp-content/uploads/2021/08/IMG_0767.mov

-AI tillämpningar. Matematiken bakom AI har varit känd under många år nu finns även datorkraften för att realisera verkliga tillämpningar.

-Tillämpningarna för Mobila robotar har formligen exploderat och det öppnar nya tillämpningsområden både inom tillverkningsindustrin och logistiksektorn men även inom jordbruk, byggnadsindustrin, sjukvården och laboratorier.

-Kvalitetskontroll med avancerade sensorsystem som tex vision med integrerade AI funktioner öppnar nya möjligheter att automatisera kvalitetskontrollen

-Dansk Teknologisk Institut har en omfattande Drönarforskning och har tex ett eget flygfält utanför Odense för denna forskning. Drönarteknologin öppnar för en mängd nya tillämpningar inom jordbruket, transporter, övervakning etc

-Inom DTI finns också en omfattande forskning inom autonoma intelligenta system. Man har bla skaffat en ”Robothund” från Boston Dynamics som testas i olika tillämpningar.

https://swira.se/wp-content/uploads/2021/08/IMG_0755.mov

 

En intressant trend är att det på tillbehörsidan etableras många nya uppstartföretag som lanserar smarta gripdon, fixturer och enkla programmeringsmetoder som bla underlättar småserieproduktion. Många av dessa är spin-off företag från DTI.

Flexy-Weld är en unik flexibel robotsvets fixtur som eliminerar behovet av jiggar/fixturer. – Lösningen är baserad på en innovativ flexibel hexapodteknologi som anpassar sig till enkelt till nya detaljer och håller dom på plats för svetsning. Svetsfixturen programmeras av roboten. Lösningen ökar på ett påtagligt sätt flexibiliteten i svetsproduktionen och eliminerar behovet av många olika jiggar.IMG_0759.heic

Robotautomation inom jordbruksektorn ökar, bla visades speciella gripdon för att hantera frukter och kålhuvuden.

IMG_0752.heic

Många AMR ( Autonomous Mobile Robots ) visades bla för materialtransporter i verkstäder. Dom flesta AMR används inom logistiksektorn men inom även sjukvårdssektorn ökar användningen. Man visade även upp en stor AMR för transporter utomhus.

IMG_0768.heic

Cut’n Move från företaget ODICO är en robotplattform för tillskärning av plattor i trädgårdar och vägar. Roboten är inbygd i en standard trailer med en total vikt på ca. 2 ton som kan dras av en personbil. Trailern levereras klar för användning, utrustad med en 6-axlig, internetuppkopplad industrirobot. Systemet har bland annat inbyggd generator för drift på platser utan nätanslutning, det finns vakuumgripdon för lyft av tungaplattor och automatisk nivellering i ojämn terräng. Hela systemet programmeras enkelt från en iPad.

 

Företaget Flow Robotics tilldelades DIRA Technology Award 2021 för Flowrobot® ONE på ROBOTBRAG . Juryn delade ut priset vid ceremonin på kvällen.

 

Flow Robotics gör det smidigt och roligt att utföra vätskehanteringsuppgifter och tar över många av de repetitiva och betungande manuella pipetteringsuppgifterna i ett labb. Roboten ökar produktiviteten och förbättrar tillförlitligheten vilket gör det möjligt för laboratoriepersonal att utföra andra aktiviteter. -”Vi vill göra labautomatisering tillgänglig för alla och hjälpa till att lätta den manuella arbetsbelastningen i laboratorierna. Roboten är mycket flexibel och har en mycket användarvänlig programvara så att vem som helst kan använda den. Vi ser fram emot en ljus framtid för företaget” , säger VD för Flow Robotics Annika Isaksson som kommer från Sverige. Flow Robotics, är grundat av Annika Isaksson och Kasper Støy som en spinoff från IT -universitetet i Köpenhamn 2015. Flow Robotics är idag ett framgångsrikt globalt börsnoterat företag.

 

Ove Leichserning

Ordförande SWIRA