Fördubblad Robottäthet i Tillverkningsindustrin Globalt

Användningen av industrirobotar i fabriker runt om i världen accelererar i hög takt, den global robottätheten i tillverkningsindustrin är nästan dubbelt så stor som för fem år sedan.
De fem mest automatiserade länderna i världen är: Sydkorea, Singapore, Japan, Tyskland och Sverige. ”Robottätheten är en bra barometer för att mäta graden av automatisering i tillverkningsindustrin runt om i världen”, säger Milton Guerry, ordförande för International Federation of Robotics.

Asien
Republiken Korea har världens högsta robottäthet inom tillverkningsindustrin, Korea har haft denna position sedan 2010. Landets robottäthet är 7 gånger större än det globala genomsnittet. Med sin globalt erkända elektronikindustri och en utpräglad bilindustri är den koreanska ekonomin baserad på de två största användarna av industrirobotar.Singapore kommer på andra plats. Japan rankas trea i världen. Japan är världens största industrirobottillverkare. Japanska robotleverantörers produktionskapacitet nådde 174 000 enheter 2020. I dag levererar Japans tillverkare 45 % av det globala utbudet av robotar.

Nordamerika
USA ligger på sjunde plats i världen. Moderniseringen av inhemska produktionsanläggningar har ökat robotförsäljningen i USA. Användningen av industrirobotar hjälper också till att uppnå kostnadseffektiv produktion av solpaneler och den fortsatta övergången till elfordon. Flera biltillverkare har aviserat investeringar för att ytterligare utrusta sina fabriker för nya eldrivna bilmodeller eller för att öka kapaciteten för batteriproduktion. Dessa stora projekt kommer att ytterliggare öka efterfrågan på industrirobotar under de närmaste åren.

Europa
Europas mest automatiserade land är Tyskland som ligger på 4:e plats i världen. Tyskland står för 33% av den totala industrirobotförsäljningen i Europa 2020. Den tyska robotindustrin håller på att återhämta sig, främst drivet av starka utomeuropeiska affärer snarare än av den inhemska eller europeiska marknaden. Robotefterfrågan i Tyskland förväntas växa långsamt, främst understödd av efterfrågan på lågkostnadsrobotar i den generella tillverkningsindustrin. Sverige kommer på plats fem globalt därefter Danmark på plats 9 och Italien på plats 10 alla dessa länder har en hög robottäthet och därmed en hög grad av automatisering. Notera att Danmark som inte har någon fordonsindustri har en högre robottäthet i sin generella tillverkningsindustri i jämförelse med Sverige. Frankrike ligger på 16 plats när det gäller robottäthet vilket är över det globala genomsnittet och relativt likt andra EU-länder som Spanien, Österrike och Nederländerna.

Storbritannien är det enda G7-land som har en robottäthet under världsgenomsnittet och hamnar på 24:e plats. Utvandringen av utländsk arbetskraft efter Brexit ökade efterfrågan på robotar 2020. Denna situation förväntas råda även i framtiden, moderniseringen av den brittiska tillverkningsindustrin kommer också att förstärkas av regeringens massiva skatteincitament, ”superavdraget” som gäller från april 2021 till mars 2023 där företag kan dra av 130 % av investeringar i anläggningar och maskiner.

Diskutera & Kommentera

Hem Automationshjälpen Fördubblad Robottäthet i Tillverkningsindustrin Globalt

  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Se alla kommentarer