Nyckeltrender inom robotik

I juni ägde två av världens viktigaste mässor för robotik och automation rum, Automate-mässan i Detroit och Automatica-mässan i München. Jag skulle vilja lyfta fram de viktigaste nyckeltrenderna som presenterades på dessa mässor efter mer än två år av inställda internationella mässevenemang.

Utbudet av robotar designade för samarbete mellan människa och robot ökar kontinuerligt. ​​ Nya cobots modeller med högre nyttolast och längre räckvidd för nya tillämpningar är en tydlig trend. Förutom att arbeta i en mer eller mindre delad arbetsyta, så används cobots i allt större utsträckning för traditionella industrirobotuppgifter, särskilt svetsapplikationer, där de utmärker sig genom sin användarvänlighet.

Enkel integration och plug and play är också efterfrågade. Vi ser mer kompletta lösningar för standardapplikationer som är designade för att sänka barriären för inträde till robotautomatisering.

Utvecklingen av nya affärsekosystem växer stadigt. Kunder söker ”one-stop-shops” som inte bara levererar själva roboten utan också kompatibla plug & play-tillbehör som gripdon och online baserade applikationsmjukvaror.

Intresset för enkel programmering och användbarhet växer, särskilt för företag med lågvolymproduktion och många varianter, dessa företag har ofta inga interna robotspecialister som är utbildade för olika robotprogrammeringsspråk. Etablerade industrirobottillverkare tillhandahåller i allt högre grad ett förenklat programmeringsverktyg, ofta GUI-baserat, som tillhandahåller föranpassade programblock och använder vanligtvis surfplattor som gränssnitt.

AMR:er (autonoma mobila robotar) är alltmer sömlöst integrerade i tillverkningsprocessen tillsammans med industrirobotar, vilket möjliggör nya produktionslayouter. Det verkar vara nästa logiska steg att integrera robotarmen direkt i AMR för att uppnå ”mobila manipulatorer”, detta visades av ett växande antal tillverkare.

Avancerade visionsystem och artificiell intelligens öppnar också nya möjligheter, särskilt inom området plockning och greppning samt kvalitetsinspektion.

Digitalisering och uppkoppling av robotsystem gör betydande framsteg. Digitala tvillingar möjliggör fjärrövervakning och prediktivt underhåll samt processoptimering, vilket möjliggör nya tillämpningar och öppnar för nya affärsmodeller.

Slutligen, i tider av stigande energipriser och fokus på företagens sociala ansvar, är hållbarheten i produktionssystemen en växande trend. Överväganden som ”total cost of ownership” öppnar upp för mindre energikrävande robotar som är enkla att reparera samt övervakningssystem av maskiner som förlänger produktionssystemens totala livslängd.

Avslutningsvis , IFR:s preliminära statistik över 2021 års robotmarknadsutveckling, kommer officiellt att publiceras den 13 oktober 2022

Marina Bill

Ordförande IFR

Diskutera & Kommentera

Hem Automationshjälpen Nyckeltrender inom robotik

  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Se alla kommentarer