Robotiseringen av världens fabriker når nya höjder

Användningen av industrirobotar fortsätter att accelerera globalt. Enligt de senaste siffrorna för 2023 har den genomsnittliga robotdensiteten – antalet industrirobotar per 10 000 anställda inom tillverkningssektorn fördubblats på bara sju år vilket understryker den snabba utvecklingen mot automatisering inom tillverkningsindustrin.

Vad är robotdensitet?

Robotdensitet är ett nyckelmått för att bedöma graden av automatisering och teknisk utveckling i en specifik bransch, ett land eller en region. Det visar hur många industrirobotar som används i förhållande till antalet anställda inom tillverkningsindustrin. En hög robotdensitet signalerar ofta en avancerad tillverkningsindustri med fokus på effektivitet och produktivitet.

Företag och länder med hög robotdensitet har ofta en konkurrensfördel, eftersom robotisering möjliggör snabbare och billigare produktion. Särskilt fordonsindustrin har länge varit ledande på området.

I mindre och medelstora tillverkande företag (SMF) är robotdensiteten betydligt lägre än i fordonsindustrin. Detta beror bland annat på hög produktvariation, säsongsbaserad efterfrågan och behovet av flexibla produktionsprocesser – faktorer som ofta försvårar möjligheten att automatisera. Det är välkänt att SMF ofta har stora utmaningar när det gäller att investera i automatisering och digitalisering av produktionsprocesser, inte minst på grund av bristande kunskap om vilka processer som lämpar sig för automatisering. Ny robotteknik öppnar dock upp stora möjligheter att öka graden av automatisering även i dessa företag.

Robotisering i olika regioner

Regionen Asien leder utvecklingen med den snabbaste tillväxten, följt av Europa och Nordamerika.

  • Europa: Genomsnittlig robotdensitet på 219 enheter per 10 000 anställda (+5,2 % jämfört med föregående år). Länder som Tyskland, Sverige, Danmark och Slovenien tillhör världens tio mest automatiserade ekonomier.
  • Nordamerika: Här är robotdensiteten 197 enheter (+4,2 %). USA rankas som elfte globalt inom automation.
  • Asien: Regionens densitet är 182 enheter (+7,6 %), med ledande ekonomier som Sydkorea, Singapore, Kina och Japan bland topp tio globalt.

Länder med högst robotdensitet

  1. Sydkorea toppar listan med 1 012 robotar per 10 000 anställda. Landets starka elektronik- och fordonsindustrier driver den intensiva robotiseringen, med en årlig tillväxt på 5 % sedan 2018.
  2. Singapore når 770 robotar per 10 000 anställda, vilket delvis förklaras av en relativt liten arbetsstyrka inom tillverkningssektorn.
  3. Kina klättrar snabbt och placerar sig på tredje plats med 470 enheter – en fördubbling på bara fyra år.
  4. Tyskland ligger fyra med 429 robotar per 10 000 anställda, och landet fortsätter sin stabila tillväxttakt på 5 % årligen.
  5. Japan, en ledande tillverkare av robotar globalt, har en robotdensitet på 419 enheter, med en årlig tillväxt på 7 %.
  6. Sverige intar sjätte plats med 347 robotar per 10 000 anställda. 

Den globala robotiseringen visar inga tecken på att sakta ner. Tillgängligheten till robotteknologi och trycket på att öka produktiviteten driver på utvecklingen, särskilt i framväxande ekonomier. När automationen breder ut sig kommer fler sektorer och regioner att få möjligheten att dra nytta av de effektiviseringar som robotteknologin erbjuder.

Diskutera & Kommentera

Hem Automationshjälpen Robotiseringen av världens fabriker når nya höjder

  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Se alla kommentarer