Cybersäkerhet i robotautomationsaläggningar
Cybersäkerhet i automationsanläggningar handlar om att skydda industriella system och processer från digitala hot och attacker som kan orsaka störningar, stölder av data, skador på utrustning eller hot mot säkerheten för människor och miljön. Automation är vanligt inom industriella anläggningar, som fabriker och energianläggningar, där system som styr maskiner, robotar, och processer är sammankopplade och ofta automatiserade.
Viktiga aspekter av cybersäkerhet i automationsanläggningar inkluderar:
1. Skydd mot otillåten åtkomst: Genom att begränsa åtkomsten till anläggningens system, både fysiskt och digitalt, kan man hindra obehöriga från att ändra inställningar, stjäla data eller sabotera funktioner.
2. Integritet och autenticitet: Säkerställa att all data och alla kommandon som skickas inom systemet är äkta och inte har manipulerats. Detta är särskilt viktigt i automationsanläggningar där förändringar i processer kan leda till allvarliga konsekvenser.
3. Övervakning och upptäckt av intrång: Att ha system och processer som snabbt kan upptäcka ovanliga aktiviteter eller säkerhetsincidenter, som kan vara tecken på en cyberattack, är avgörande för att kunna agera i tid.
4. Segmentering av nätverk: En vanligt förekommande metod är att segmentera nätverk för att skapa en starkare barriär mellan kritiska system och mindre känsliga system, vilket förhindrar att en attack sprider sig i hela anläggningen.
5. Backup och återställning: Om ett system skulle utsättas för en cyberattack som exempelvis ransomware, måste det finnas robusta backup-system och en plan för snabb återställning för att minimera nedtid och kostnader.
6. Fysiska skyddsåtgärder: Eftersom många automationsanläggningar också har fysiska risker kopplade till deras processer, krävs fysiska säkerhetsåtgärder (som begränsning av fysisk åtkomst) för att skydda viktiga enheter och servrar från sabotage.
Exempel på hot i automationsanläggningar:
– Malware och ransomware: Skadlig programvara som infekterar system för att störa produktionen eller kräva lösensummor.
– Fjärrstyrda attacker: Hackare kan försöka ta sig in i system på distans, vilket kan leda till förlust av produktionsdata eller sabotage.
– Insiderhot: Anställda som har tillgång till system kan antingen av misstag eller medvetet orsaka säkerhetsincidenter.
Implementering av cybersäkerhetsåtgärder i automationsanläggningar hjälper till att minska risken för driftstörningar och skyddar både anläggningen och samhället i stort från konsekvenserna av potentiella attacker.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Vi skriver kontinuerligt om det senaste inom industri 4.0. Om du vill på ett enkelt sätt ta del av innehållet kan du prenumerera kostnadsfritt på våra nyhetsutskick.
Frågor? Fråga i vårt forum
Bli medlem kostnadsfritt och få svar från experter med totalt 200 år yrkeserfarenhet helt kostnadsfritt. SWIRA finns till att främja robotik och automation i Sverige.
BLI MEDLEM