Swira / Kunskapsbank / Framgångsrika automatiseringsprojekt

Framgångsrika automatiseringsprojekt

Hur når du bäst målet med ditt automatiseringsprojekt? Här listas de sex viktigaste ingredienserna för ett framgångsrikt automatiseringsprojekt.

Även om automatiseringsprojekt kan vara komplexa, leder de – om de görs rätt – till ökad produktivitet, förbättrad kvalitet och möjlighet att frigöra medarbetare för mer värdeskapande arbetsuppgifter.

Men detta kräver en noggrann balans mellan teknik, människor och processer. Nedan identifieras de viktigaste faktorerna som kan avgöra framgång eller misslyckande i automatiseringsprojekt.

1. Tydlig strategi och mål
Det är viktigt att börja rätt och veta vart man vill. Med ett automatiseringsprojekt är det inte annorlunda. Därför är det en god idé att börja med en tydlig definition av syfte och mål för ditt automatiseringsprojekt. Det är viktigt att sätta både övergripande affärsmål, som lägre produktionskostnader och förbättrad produktkvalitet, samt tekniska mål som är mätbara. Utöver detta behöver också en tydlig överordnad strategi som säkerställer att alla inblandade arbetar mot samma mål.

2. Testning och validering
För att en automatiseringslösning ska vara både pålitlig och säker krävs noggranna tester och validering i alla projektfaser. Detta säkerställer att allt fungerar korrekt under alla förhållanden och i samspel med befintliga processer, samt att säkerhetsstandarder och regler följs. Testningen bör omfatta både tekniska aspekter och samverkan mellan lösningen och de anställda. Viktigt att testa de områden där det finns osäkerhet.

3. Alla ska samverka
En av de största utmaningarna i automatiseringsprojekt är integrationen med befintliga system. Om ny teknik inte kan fungera sömlöst med befintliga processer och system kan det leda till ökade kostnader och förseningar. Därför är det viktigt att tidigt i projektet tänka på hur de nya automatiseringslösningarna kan integreras i företagets existerande infrastruktur.

Automatiseringsprojekt kräver ofta input och expertis från många olika områden, såsom ingenjörer, IT-specialister, produktionspersonal och ledare. Ett starkt tvärvetenskapligt team kan identifiera potentiella problem och bidra med värdefulla insikter som förbättrar projektresultaten. Det är också viktigt att tidigt involvera de som dagligen kommer att använda automatiseringssystemet tidigt i planeringen, så att de känner sig som en del av teamet.

4. Utbildning av medarbetare
Utbildning av medarbetare är lika viktigt som själva robotsystemet för att ett automatiseringsprojekt ska lyckas. Om de anställda som ska arbeta med de nya systemen inte får tillräcklig utbildning kan det leda till långsamma arbetsprocesser och risk för fel. Utbildningen bör täcka både användningen och underhållet av systemet samt felsökning.

5. Tydlig och stark projektledning
För att hålla ett automatiseringsprojekt på rätt spår krävs en stark och tydlig projektledare. Projektledaren ska planera, koordinera och övervaka projektet, samt säkerställa god kommunikation och vara beredd på förändringar och justeringar längs vägen. En bra projektledare har både kortsiktiga arbetsuppgifter och det övergripande målet i fokus.

6. Var inte överambitiös
Börja i liten skala och ta första steget på automatiseringsstegen. Sedan kan man öka komplexiteten när man har uppnått de första framgångarna. Det kan vara lockande att sträva efter en fullständigt automatiserad lösning, men det är viktigt att ha en realistisk ambitionsnivå. Ofta är det bäst att följa 80/20-regeln, där företaget automatiserar 80 procent av en process och lämnar de resterande 20 procent manuella. Genom att undvika överdrivet ambitiösa mål undviker man att projekt blir alltför komplexa och ekonomiskt ohållbara. Fokus på realistiska mål säkerställer en balans mellan teknikens omfattning och projektets lönsamhet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skriver kontinuerligt om det senaste inom industri 4.0. Om du vill på ett enkelt sätt ta del av innehållet kan du prenumerera kostnadsfritt på våra nyhetsutskick.

Prenumerera på nyhetsinlägg

Frågor? Fråga i vårt forum

Bli medlem kostnadsfritt och få svar från experter med totalt 200 år yrkeserfarenhet helt kostnadsfritt. SWIRA finns till att främja robotik och automation i Sverige.

BLI MEDLEM