Overall Equipment Effectiveness OEE
OEE står för Overall Equipment Effectiveness, eller ”total utrustningseffektivitet” på svenska. Det är ett nyckeltal som används för att mäta effektiviteten hos produktionsutrustning inom industrin. Genom att beräkna OEE kan man få en överblick över hur väl produktionsprocessen fungerar och identifiera förbättringsområden.
OEE-mätningen bygger på tre huvudfaktorer:
1. Tillgänglighet : Andelen tid som utrustningen är tillgänglig för produktion jämfört med den planerade produktionstiden. Exempelvis minskas tillgängligheten av oplanerade stopp eller maskinhaverier.
2. Prestanda: Hur effektivt utrustningen körs när den är igång, jämfört med dess maximala möjliga kapacitet. Exempelvis påverkas prestandan av sänkt hastighet eller korta stopp.
3. Kvalitet: Andelen produkter som är felfria och uppfyller kvalitetskraven, jämfört med det totala antalet producerade enheter. Felaktiga eller kasserade produkter drar ner kvalitetspoängen.
Dessa tre faktorer kombineras enligt följande formel för att få fram OEE-värdet:
OEE =Tillgänglighet *Prestanda * Kvalitet
Exempel
Om en maskin har:
• Tillgänglighet på 90 %
• Prestanda på 95 %
• Kvalitet på 98 %
Så blir OEE:
0,90×0,95×0,98=0,8361 eller 83,61%
Ett OEE-värde på 100 % betyder att utrustningen körs optimalt (ingen förlorad tid, maximal hastighet, och inga felaktiga produkter). Ett värde under 100 % innebär att det finns förbättringspotential i någon eller flera av dessa faktorer.
Exempel på OEE-tolkning:
– 85 % eller högre: Utmärkt nivå och ofta en målstandard i branschen.
– 60–85 %: Acceptabel nivå men med förbättringspotential.
– Under 60 %: Indikerar betydande förbättringsbehov.
OEE är ett populärt mått inom lean production och TPM (Total Productive Maintenance) och hjälper företag att identifiera produktionsförluster och optimera sina processer.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Vi skriver kontinuerligt om det senaste inom industri 4.0. Om du vill på ett enkelt sätt ta del av innehållet kan du prenumerera kostnadsfritt på våra nyhetsutskick.
Frågor? Fråga i vårt forum
Bli medlem kostnadsfritt och få svar från experter med totalt 200 år yrkeserfarenhet helt kostnadsfritt. SWIRA finns till att främja robotik och automation i Sverige.
BLI MEDLEM